大理·云想山

发布时间:2020-07-16 08:40    阅读:2609

da首图1.jpg


云霞何处可归山——“云想山”,大理文旅小镇,覆盖旅居、运动、度假、健康、职居等功能,旨在探索全域旅游大时代下,世界小镇的大理未来,承载人们生活之外的另一种诗意浪漫。

Where can Yunxia return to the mountain - "Yunxiang Mountain" is a cultural and tourism town in Dali, covering functions such as travel, sports, vacation, health, and work residence. Its aim is to explore the future of Dali, a world town in the era of global tourism, and to carry another poetic romance beyond people's lives.



01

相地


大理云想山,面朝洱海,背靠青山。项目地势较高,景观视野开阔,可远眺洱海云卷云舒,近听山林丛野秘语。

Dali Yunxiang Mountain faces the Erhai Lake and backs against the green mountains. The project has a high terrain and a broad landscape view, allowing for a distant view of the rolling clouds in the Erhai Lake and a close listening to the secrets of the mountains, forests, and wilderness.


怀着对大理自然风光的倾慕,以及这片土地上生活的美好向往,设计师团队深度研究了大理建筑景观与当代人居生活习惯,以及全球小镇的规划亮点和生长原理。

With admiration for the natural scenery of Dali and a longing for the beauty of life on this land, the design team conducted in-depth research on the architectural landscape and contemporary living habits of Dali, as well as the planning highlights and growth principles of global towns.




02

设计


我们以大理生态和人文资源为基底,将“娴静清幽 静谧野奢”作为思路,分区规划主题。用云想山公园,串联洱海、自然、文化、建筑与人文,造就风花雪月之上的云上山居,完满每个人对大理生活的想象。

We take Dali's ecological and cultural resources as the foundation, and take "tranquility, tranquility, tranquility, and luxury" as the theme for zoning planning. Using Yunxiang Mountain Park to connect the Erhai Lake, nature, culture, architecture, and culture, creating a mountain dwelling above the wind, flowers, snow, and moon, fulfilling everyone's imagination of Dali life.


入屏·期待

琼花入屏 神秘遐想

Enter screen · Expect
Qionghua enters the screen   Mysterious imagination

建筑依山就势顺应地形,利用高差层层跌落,在入口处,用转折明朗的阶梯,让行者可以在“黑白分明”的大理建筑性格中,深入公园腹地,开启下一场际遇。

The building follows the terrain with the mountain and utilizes the height difference to fall layer by layer. At the entrance, a clear staircase with a turning point allows travelers to delve deep into the heart of the park and embark on the next encounter amidst the distinct black and white architectural character of Dali.


TANG9592.jpg

TANG9595-1.jpg



望远·舒畅

一半阳光 一半阴凉

Farsightedness · Comfortable

Half the sunshine  Half cool

行至公园腹地,视线豁然开朗,前景是柔和的曲径,远望是洱海的云卷云舒。在这里,听风,看海。

Arriving at the heart of the park, the view suddenly became clear, with a gentle winding path in the foreground and the rolling clouds of the Erhai Lake in the distance. Here, listen to the wind and see the sea.


一近一远,一幅别有洞天的海景跃然眼前。沿途而下,可以饱览大理特有的风花雪月,又可以纵情地放松自己,接受这浑然天成的心灵洗涤。

Near and far, a sea view with a unique cave like sky leaps before my eyes. Along the way, one can fully enjoy the unique scenery of Dali, while also indulging in relaxing and accepting this natural spiritual cleansing.




溯源·愉悦

悠闲自然 流线布局

Traceability · Pleasure

Leisure and natural   Streamline layout

一山一云一天地。用圆润的流线布局,丰富错落的植被环绕,让自然山体形态得以很好的保留。

One mountain, one cloud, one day. With a rounded streamline layout and rich and scattered vegetation surrounding, the natural mountain form can be well preserved.


拾阶而上,与夕阳对话,和微风林木为邻,融于大理的另一方天地中。 

Climbing up the stairs, conversing with the sunset, neighboring the gentle breeze and trees, blending into the other side of Dali's heaven and earth.


DSCF9478.jpg




眺海·浪漫

登山眺海 风光无限

Gazing at the sea · Romantic

Climbing mountains and overlooking the sea  Infinite scenery

让每一处建筑都拥有不一样的景观体验。借用洱海风景,利用露台空间设计成观景平台。

Let every building have a unique landscape experience. Borrowing the scenery of Erhai Lake and using the terrace space to design an observation platform.


同时建筑形体逐步抬高,面向庭院及洱海景观采用大玻璃面,建筑与景观遥相呼应,简洁的立面与洱海、蓝天,形成浪漫的休憩观海空间。

At the same time, the architectural form gradually rises, facing the courtyard and the landscape of Erhai Lake with a large glass surface. The building echoes the landscape from afar, and the simple facade forms a romantic resting and sea viewing space with the Erhai Lake and blue sky.



山外是世界,归云是生活。

Beyond the mountains is the world, returning to the clouds is life.

大理云想山,在山海之间,勾勒美好生活画卷。

Dali Yunxiang Mountain, between the mountains and the sea, outlines a beautiful picture of life.


PROJECE ARCHIVE|项目档案

NAME |项目名称

云想山

LOCATION |项目地址

YUNNAN-DALI | 云南大理

DATE |竣工时间

2020年

UNIT & TEAM A | 甲方单位及团队

云南实力集团

LANDSCAPE DESIGN | 景观设计

AOBO LANDSCAPE | 澳博景观设计

AOBO TEAM | 澳博团队

何美霖 | 罗小波 | 王剑锋 | 蒲军 | 张瑜玲 | 罗蓉

PHOTOGRAPHER | 摄影

雪尔空间摄影